Privacy Notice
SHARE THIS PAGE:
  • English
  • Bahasa
  • English
    Privacy notice
    1. General
    1. At Affin Hwang Asset Management Berhad (“Affin Hwang Asset Management”), we value your privacy and strive to protect your personal information in compliance with the laws of Malaysia.
    2. Affin Hwang Asset Management will only collect and use your personal information in accordance with such laws (including the Personal Data Protection Act 2010), this Privacy Notice and/or the privacy terms in any agreement(s) that you may have or will enter into with Affin Hwang Asset Management.
    3. This Privacy Notice explains:
      1. What kind of personal information we collect and how we collect it;
      2. How we use your personal information;
      3. The parties that we disclose the personal information to;
      4. The choices we offer, including how to access and update your personal information.
    4. For the purposes of this Privacy Notice, please note that:
      1. “Affin Hwang Group” refers to Affin Hwang Asset Management, our shareholders, subsidiaries, holding company, related corporations or associates (the terms “related corporations” and “associates” are as defined in the Companies Act 2016 and the Malaysian Accounting Standards respectively or the equivalent legislation in foreign jurisdictions) of Affin Hwang Asset Management in Malaysia or overseas.
      2. “Personal information” refers to any information which relates directly or indirectly to you (for individual) and/or relevant individuals in your organisation (for corporation) and/or your transactions with us. This information includes name, address, occupation, contact details, financial information, the details of account(s), the type of products and/or services subscribed to and such other necessary information regarding yourself, relevant individuals in your organisation and/or your transaction(s) with us. For the avoidance of doubt, please note that this Privacy Notice is applicable only to the personal information of an individual.
    5. By providing to us your personal information, you hereby consent to the processing of your personal information in accordance with this Privacy Notice.
    6. If you are a corporation supplying personal information of your directors, shareholders and/or officers to us, please do ensure that you have obtained their consent and bring this Privacy Notice to the attention of your directors, shareholders and/or officers whose personal information you are supplying/have been supplied to us.
    2. What Kind Of Personal Information We Collect And How We Collect It
    1. In order to enable us to deal with your enquiries, open and operate an account for you and/or to generally provide you with our products and services, we may need to and/or may be required to collect, use, disclose and store (i.e. “process”) personal information and financial information about you, including but not limited to:
      1. personal information to establish your personal identification and background;
      2. personal information to establish your financial standing and creditworthiness (where required); and/or
      3. personal information that you provide when you apply for any of our products and services.
    2. We may obtain this information from yourself and from a variety of sources, including but not limited to:
      1. through your relationship with us, for example information provided by you in application forms, when using our products or services, when taking part in customer surveys, competitions and promotions, and during reviews;
      2. through your verbal and written communications with us and/or our authorised agents;
      3. from third parties connected with you, such as employers, joint account holders, authorised representatives;
      4. from an analysis of the way you use and manage your account(s)/investment(s) with us, from the transactions you make and from the payments which are made to/from your account(s)/investment(s);
      5. in the public domain;
      6. regulators and government agencies; and/or
      7. from such other sources in respect of which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted. 
    3. How We Use Your Personal Information
    1. We may use your personal information for one or more of the following purposes:
      1. to assess your application(s) for our products and services;
      2. to manage and maintain your account(s) and investment(s) with us;
      3. to manage our business and your relationship with us;
      4. to better understand your current and future investment needs and your financial situation;
      5. to provide you with information on and/or to market Affin Hwang Group’s products, services and offers which may be of interest to you;
      6. to improve our products and services and to develop new products and services;
      7. to notify you about benefits and changes to the features of products and services;
      8. to administer offers, competitions and promotions;
      9. to conduct surveys as to your relationship with us or our current/future products and services;
      10. to respond to your enquiries and complaints;
      11. to update, consolidate and improve the accuracy of our records;
      12. to produce data, reports and statistics which have been anonymised or aggregated in a manner that does not identify you as an individual;
      13. to conduct research for analytical purposes including but not limited to data mining and analysis of your transactions with us;
      14. to meet the disclosure requirements of any law or contract binding on Affin Hwang Group;
      15. for audit, compliance and risk management purposes;
      16. to assess financial and insurance risks;
      17. to transfer our rights and duties under any agreement(s) with you;
      18. to protect or enforce our rights to recover any debt owing to us;
      19. to conduct anti-money laundering checks;
      20. for crime detection, prevention and prosecution;
      21. for any other purpose that is required or permitted by any law, regulations and/or guidelines; and/or
      22. for such other purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.
    2. We will ask for your consent before using your personal information for a purpose other than those that are set out in this Privacy Notice and in the privacy terms of any of your agreement(s) with Affin Hwang Asset Management.
    4. Disclosure of Your Personal Information
    1. In the course of the provision of our products and services to you and the management and/or operation of the same, we may disclose your personal information (to the extent necessary) to the following third parties:
      1. Affin Hwang Group including the directors, officers and dealer’s representatives; 
      2. companies and/or organisations that act as our agents and/or professional advisers;
      3. companies and/or organisations (including that but not limited to custodians, trustees, distributors, brokers) that assist us in processing and/or otherwise fulfilling transactions that you have requested;
      4. companies and/or organisations that assist us in providing value added services that you have requested;
      5. Affin Hwang Asset Management’s advisers (including but not limited to accountants, auditors, lawyers, financial advisers, consultants or other professional advisers);
      6. Affin Hwang Asset Management’s merchants and strategic partners;
      7. any person notified by you as authorised to give instructions or to use the account(s)/investments(s) or products or services on your behalf;
      8. any third party as a result of any acquisition or sale of any company by Affin Hwang Asset Management;
      9. any rating / reference agency;
      10. any financial institutions, merchants, insurers, insurance brokers or direct or indirect providers of credit protection;
      11. any person connected to the enforcement or preservation of any of our rights under your agreement(s) with us;
      12. any third party service provider, agent or contractor who have been appointed by us to provide services to us whether in or outside Malaysia subject to sufficient security controls over the information;
      13. regulatory bodies such as Bank Negara Malaysia, Securities Commission, Bursa Malaysia Securities Berhad, clearing house and other regulatory bodies which have oversight over us and our activities;
      14. any other party to whom such disclosure is required by law or regulatory requirement or pursuant to a Court order, subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to Affin Hwang Asset Management (whether in or outside Malaysia).
    2. We will otherwise treat your personal information as private and confidential and will not disclose your information to anyone outside the Affin Hwang Group except:
      1. where you have given permission and/or otherwise consented;
      2. where we are required or permitted to do so by law;
      3. where required or authorised by any order of the Court;
      4. where we may transfer rights and obligations under an agreement; and/or
      5. where we are required to meet our obligations to any relevant regulatory authority (e.g. Bank Negara Malaysia, Securities Commission, Bursa Malaysia Securities Berhad) and/or under a contract.
    5. Disclosure for Marketing And Other Promotional Activities
    1. Additionally, the respective entities within the Affin Hwang Group may contact you about products, services and offers, which we believe may be of interest to you or benefit you financially.
    2. You may tell us at any time if you do not wish to receive marketing communications from us or from entities within the Affin Hwang Group by notifying the branch officer or the relevant officer in charge of your account/facility. Yours latest written instructions to us will prevail.
    3. Please take note that certain communications such as statements of account and our websites contain standard information regarding our products and services that cannot be removed without affecting the delivery/provision of our services and/or products, the operation of your account(s) and/or facility(ies) with us, and/or additional costs to you.
    4. As for our third party merchants or strategic partners, please note that we will only disclose your personal information (which will not include information relating to your accounts) to our merchants and strategic partners if you opt-in to receive the marketing communications by completing the consent form available at all our branches, and subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to Affin Hwang Group.
    6. Security of Your Personal Information
    1. Your personal information is our asset and therefore Affin Hwang Asset Management places great importance on ensuring the security of your personal information. We regularly review and implement up-to-date technical and organisational security measures when processing your personal information.
    2. Employees of Affin Hwang Asset Management are trained to handle the personal information securely and with strict confidentiality, failing which they may be subject to disciplinary action.
    3. We also impose compliance with this Privacy Notice on our agents, third party service providers, consultants, distributors and professional advisers. This serves to ensure that your personal information is safeguarded from unauthorised or accidental loss, misuse, modification, disclosure or destruction.6.3 We also impose compliance with this Privacy Notice on our agents, third party service providers, consultants, distributors and professional advisers. This serves to ensure that your personal information is safeguarded from unauthorised or accidental loss, misuse, modification, disclosure or destruction.
    7. Retention of Your Personal Information
    1. Affin Hwang Asset Management will retain your personal information in compliance with this Privacy Notice and/or the terms and conditions of your agreement(s) with Affin Hwang Asset Management:
      1. for the duration of your relationship with us;
      2. for such period as may be necessary to protect the interests of Affin Hwang Asset Management and/or our customers notwithstanding that your relationship with us has been terminated;
      3. where otherwise required by the law; and/or
      4. where required by Affin Hwang Asset Management’s relevant policies.
    8. What If Personal Information Provided By You Is Incomplete?
    1. Where indicated, it is obligatory to provide your personal information to us to enable us to process your application for our products or services. Should you decline to provide such obligatory personal information, we may not be able to process your application/request or provide or continue to provide you with our products or services.
    9. Your Rights To Access And Correct Your Personal Information
    1. Accessing Your Personal Information
      1. You may have access to your personal information in Affin Hwang Asset Management’s possession by making a written request to the officer handling your account and/or the front counter officers, subject to payment of the relevant processing fee. We will use reasonable efforts to provide you with a copy of the requested personal information within 21 days of receiving your duly completed written request and the processing fee.
      2. Please note that Affin Hwang Asset Management may have to withhold access to your personal information in certain situations, for example when we are unable to confirm your identity or where information requested is of a confidential commercial nature or in the event we receive repeated requests for the same information. Nevertheless, we will notify you of the reasons for not being able to accede to your request.
    2. Correcting / Updating Your Personal Information
      1. Where the personal information held by us is inaccurate, incomplete, misleading or where relevant, not up-to-date, you may make a request to correct such personal information.
      2. You can also assist us to keep your personal information (such as your current mailing address) up to date, as it will enable us to serve you better.
      3. We will use reasonable efforts to comply with your request to correct / update your personal information within 21 days of receiving your written request.
      4. Please note that Affin Hwang Asset Management has the discretion whether to allow your correction / updating request or may require further documentary evidence of the new information to avoid fraud and inaccuracy.
    3. Exercising Your Choices In Respect Of The Disclosure And Use Of Your Personal Information
      Subject always to our contractual rights and obligations under relevant laws and regulations, you may exercise your choice in respect of the disclosure, retention and use of your personal information. Should you wish to do so, kindly contact the relevant officer in charge of your account or address your queries or complaint to our Privacy Officer whose details are provided in clause 9.4 below.

      If you do not wish to receive marketing/advertisement/promotional materials from us, you have the right to request that we stop contacting you or sending you marketing/advertisement/promotional materials. Such request may be made via email to the designated contact person below.
    4. Enquiries or Complaints
      Should you have any query, concerns or complaints in relation to this Privacy Notice or how we handle your personal information, kindly contact us at:
      Designated Contact Person: Privacy Officer
      Mailing Address: Ground Floor, Menara Boustead, 69 Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
      Contact No. / Fax No.: +603-21166000
      Email Address: [email protected]
    10. Revisions to the Privacy Notice
    Our Privacy Notice may be revised from time to time. Where the Privacy Notice is revised, the revised Privacy Notice will be posted on our website www.affinhwangam.com and/or communicated to you via any other means of communication deemed suitable by us. If you continue to use our services/products, you shall be deemed to have agreed to accept such changes.


  • Bahasa
    notis privasi
    1. Umum
    1. Di Affin Hwang Asset Management Berhad (“Affin Hwang Asset Management”), kami menghargai privasi anda dan berusaha untuk melindungi maklumat peribadi anda dalam pematuhan undang-undang di Malaysia.
    2. Affin Hwang Asset Management hanya akan mengumpul dan menggunakan maklumat peribadi anda selaras undang-undang (termasuk Akta Perlindungan Data Peribadi 2010), Notis Privasi ini dan/atau terma privasi dalam apa-apa perjanjian(-perjanjian) yang anda mungkin telah atau akan masuki dengan Affin Hwang Asset Management.
    3. Notis Privasi ini menerangkan:
      1. Apa jenis maklumat peribadi yang kami kumpul dan bagaimana kami mengumpulnya;
      2. Bagaimana kami menggunakan maklumat peribadi anda;
      3. Pihak-pihak yang kami dedahkan dengan maklumat peribadi;
      4. Pilihan-pilihan yang kami tawarkan, termasuk bagaimana mengakses dan mengemaskini maklumat peribadi anda. 
    4. Untuk tujuan-tujuan Notis Privasi ini, sila ambil perhatian bahawa:
      1. “Kumpulan Affin Hwang” merujuk kepada Affin Hwang Asset Management, pemegang-pemegang saham, anak-anak syarikat, syarikat induk, syarikat-syarikat berkaitan atau sekutu kami (terma “syarikat- syarikat berkaitan” atau “sekutu” adalah ditakrifkan dalam Akta Syarikat 2016 dan Piawaian Perakaunan Malaysia masing-masing atau perundangan bidang kuasa luar negara yang setara) Affin Hwang Asset Management di Malaysia atau di luar negara.
      2. “Maklumat Peribadi” merujuk kepada maklumat yang berkaitan secara terus atau tidak terus kepada anda (untuk individu) dan/atau individu yang relevan dalam organisasi (untuk syarikat) dan/atau transaksi- transaksi anda dengan kami. Maklumat ini termasuk nama, alamat, pekerjaan, butir-butir hubungi, maklumat kewangan, butir-butir akaun, jenis produk-produk dan/atau perkhidmatan- perkhidmatan yang dilanggan dan maklumat lain yang diperlukan berkenaan dengan anda, individu- individu yang relevan dalam organisasi dan/atau transaksi-transaksi anda bersama kami. Untuk mengelakkan kekeliruan, sila ambil perhatian bahawa Notis Privasi ini adalah merujuk kepada maklumat peribadi seseorang individu.
    5. Dengan membekalkan kepada kami maklumat peribadi anda, anda bersetuju kepada pemprosesan maklumat peribadi anda selaras dengan Notis Privasi ini.
    6. Sekiranya anda adalah korporasi yang membekalkan maklumat peribadi pengarah-pengarah, pemegang- pemegang saham dan/atau pegawai-pegawai kepada kami, sila pastikan bahawa anda mendapatkan persetujuan mereka dan bawakan Notis Privasi ini kepada perhatian pengarah-pengarah, pemegang-pemegang saham dan/atau pegawai-pegawai yang mana maklumat peribadi mereka yang anda bekalkan atau telah bekalkan kepada kami.
    2. Apa Jenis Maklumat Peribadi Yang Kami Kumpul dan Bagaimana Kami Mengumpulnya
    1. Untuk membolehkan kami untuk menguruskan pertanyaan-pertanyaan anda, membuka dan mengendalikan sesuatu akaun/kemudahan untuk anda dan/atau untuk membekalkan kepada anda produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami secara umum, kami mungkin perlu dan/atau mungkin dikehendaki untuk mengumpul, mengguna, mendedah dan menyimpan (iaitu “memproses”) maklumat peribadi dan maklumat kewangan mengenai anda, termasuk tetapi tidak terhad kepada: 
      1. maklumat peribadi untuk membentuk identifikasi peribadi dan latar belakang anda;
      2. maklumat peribadi untuk membentuk kedudukan kewangan dan kepercayaan kredit (sekiranya dikehendaki); dan/atau
      3. maklumat peribadi yang anda bekalkan semasa anda memohon untuk apa-apa produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami.
    2. Kami mungkin mendapatkan maklumat ini daripada anda dan sumber-sumber lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada:
      1. melalui perhubungan anda bersama kami, sebagai contoh maklumat yang anda bekalkan dalam borang- borang permohonan, semasa anda menggunakan produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan, semasa mengambil bahagian dalam kajian-kajian pelanggan, peraduan-peraduan dan promosi-promosi, dan semasa pengajian semula kewangan;
      2. melalui komunikasi lisan dan bertulis dengan kami dan/atau agen yang diberikuasa;
      3. daripada pihak-pihak ketiga berkaitan dengan anda, seperti majikan-majikan, pemegang-pemegang akaun bersama, wakil-wakil;
      4. daripada penganalisaan cara anda menggunakan dan mengendalikan akaun(-akaun)/pelaburan(- pelaburan) anda bersama kami, daripada transaksi-transaksi yang anda buat dan daripada bayaran- bayaran yang dibuat kepada/daripada akaun(-akaun)/pelaburan(-pelaburan) anda;
      5. domain awam;
      6. Biro Kredit Bank Negara, agensi-agensi pelaporan kredit, pengawal-pengawal selia dan agensi-agensi kerajaan; dan/atau
      7. daripada sumber-sumber lain berkenaan dengan mana yang anda telah memberikan persetujuan untuk mendedahkan maklumat berkaitan dengan anda dan/atau yang mana adalah tidak terbatas. 
    3. Bagaimana Kami Menggunakan Maklumat Peribadi Anda
    1. Kami boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk satu atau lebih daripada tujuan-tujuan berikut:
      1. untuk menilaikan permohonan(-permohonan) anda untuk produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
      2. untuk menguruskan dan mengekalkan akaun(-akaun) anda dan kemudahan(-kemudahan) bersama kami;
      3. untuk menguruskan perniagaan dan hubungan anda bersama kami;
      4. untuk mengetahui lebih mendalam keperluan-keperluan pelaburan kini dan kemudian anda dan situasi kewangan anda;
      5. untuk membekalkan kepada anda maklumat mengenai dan/atau untuk memasarkan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan dan tawaran-tawaran Kumpulan Affin Hwang yang mungkin menarik kepada anda;
      6. untuk meningkatkan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami dan membentuk produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan baru;
      7. untuk memberitahu anda berkenaan dengan manfaat-manfaat dan perubahan-perubahan kepada ciri-ciri produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan;
      8. untuk mengendalikan tawaran-tawaran, peraduan-peraduan dan promosi-promosi;
      9. untuk menjalankan kajian-kajian berkenaan dengan hubungan anda bersama kami atau produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kini/kemudian kami;
      10. untuk membalas pertanyaan-pertanyaan dan aduan-aduan anda;
      11. untuk mengemaskini, menggabungkan dan meningkat ketepatan rekod-rekod kami;
      12. untuk menghasilkan data, laporan-laporan dan statistik-statistik yang tiada nama (anonymised) atau teragregat dengan cara yang tidak mengenalpasti anda sebagai seorang individu;
      13. untuk menjalankan kajian untuk tujuan-tujuan analitik termasuk tetapi tidak terhad kepada perlombongan data (data mining) dan analisa transaksi anda bersama kami;
      14. untuk mengikut keperluan-keperluan pengemukaan undang-undang atau perjanjian terikat ke atas Kumpulan Affin Hwang;
      15. untuk tujuan-tujuan audit, pematuhan dan pengurusan risiko;
      16. untuk menilaikan risiko-risiko kewangan dan insurans;
      17. untuk memindahkan hak-hak dan kewajipan-kewajipan di bawah apa-apa perjanjian(-perjanjian) dengan anda;
      18. untuk melindungi atau melaksanakan hak-hak kami untuk menuntut balik hutang yang tertunggak kepada kami;
      19. untuk menjalankan semakan-semakan pencegahan penggubahan wang haram;
      20. untuk pengesanan jenayah, pencegahan dan pendakwaan;
      21. untuk tujuan-tujuan lain yang dikehendaki atau dibenarkan oleh apa-apa undang-undang, peraturan-peraturan dan/atau garis-garis panduan; dan/atau
      22. untuk tujuan-tujuan lain yang sampingan atau lanjutan daripada tujuan-tujuan di atas.
    2. Kami akan meminta persetujuan anda sebelum menggunakan makumat peribadi anda untuk tujuan melainkan yang disenaraikan dalam Notis Privasi ini dan terma privasi perjanjian anda bersama Affin Hwang Asset Management.
    4. Pendedahan Maklumat Peribadi Anda
    1. Semasa pembekalan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami kepada anda dan pengurusan dan/atau pengendalian yang sama, kami mungkin mendedahkan maklumat peribadi anda (kepada tahap yang diperlukan) kepada pihak-pihak ketiga berikut:
      1. Kumpulan Affin Hwang termasuk pengarah-pengarah, pegawai-pegawai dan wakil-wakil penjual;
      2. syarikat-syarikat dan/atau organisasi-organisasi yang bertindak sebagai agen-agen dan/atau penasihat-penasihat professional;
      3. syarikat-syarikat dan/atau organisasi-organisasi (termasuk tetapi tidak terhad kepada kustodian, pemegang amanah, pengedar, broker) yang membantu kami dalam pemprosesan dan/atau memenuhi transaksi-transaksi yang anda minta;
      4. syarikat-syarikat dan/atau organisasi-organisasi yang membantu kami untuk membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan tambahan nilai yang anda minta;
      5. penasihat-penasihat Affin Hwang Asset Management (termasuk tetapi tidak terhad kepada akauntan-akauntan, juruaudit-juruaudit, peguam-peguam, penasihat-penasihat kewangan, konsultan-konsultan atau penasihat-penasihat professional lain);
      6. saudagar-saudagar dan rakan-rakan strategik Affin Hwang Asset Management;
      7. siapa-siapa yang dimaklumkan oleh anda sebagai pihak yang diberikuasa untuk memberi arahan-arahan atau mengguna akaun(-akaun)/pelaburan(-pelaburan) atau produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan bagi pihak anda;
      8. mana-mana pihak ketiga akibat pengstrukturan semula kemudahan-kemudahan yang diperuntukkan kepada anda atau jualan hutang-hutang, atau pengambilalihan atau jualan apa-apa syarikat oleh Affin Hwang Asset Management;
      9. mana-mana agensi penilaian / rujukan;
      10. mana-mana institusi-institusi kewangan, saudagar-saudagar, penanggung-penanggung insurans, broker-broker insurans atau pembekal-pembekal perlindungan kredit terus atau tidak terus;
      11. mana-mana orang yang berkait dengan pelaksanaan atau perlindungan apa-apa hak kami di bawah perjanjian(-perjanjian) anda dengan kami;
      12. mana-mana pembekal pihak ketiga, agen atau kontraktor yang telah dilantik oleh kami untuk membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami sama ada di dalam atau di luar Malaysia tertakluk kepada pengawalan-pengawalan sekuriti maklumat yang mencukupi;
      13. badan-badan kawal selia seperti Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Malaysia Securities Berhad, gedung penjelasan dan badan kawal selia yang lain yang mempunyai penyeliaan ke atas kami atau aktiviti-aktiviti kami;
      14. apa-apa pihak yang mana pendedahan adalah dikehendaki oleh undang-undang atau keperluan penyeliaan atau selaras dengan perintah Mahkamah.

    2. Pada semua masa tertakluk kepada undang-undang (termasuk peraturan-peraturan, garis-garis panduan dan/atau kewajipan-kewajipan) yang merujuk kepada Affin Hwang Asset Management (sama ada di dalam atau di luar Malaysia).
    3. Kami akan menganggap maklumat peribadi anda sebagai peribadi dan sulit dan tidak akan mendedahkan maklumat kepada siapa-siapa di luar Kumpulan Affin Hwang kecuali:
      1. di mana anda berikan kebenaran dan/atau persetujuan;
      2. di mana kami dikehendaki atau dibenarkan untuk membuat demikian di bawah undang-undang;
      3. di mana dikehendaki atau dibenarkan oleh perintah Mahkamah;
      4. di mana kami memindahkan hak-hak dan kewajipan-kewajipan di bawah perjanjian; dan/atau
      5. di mana kami dikehendaki untuk memenuhi kewajipan-kewajipan kami kepada penguasa peraturan yang relevan (contohnya Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Bursa Malaysia Securities Berhad) dan/atau di bawah suatu perjanjian.
    5. Pendedahan untuk Tujuan Pemasaran dan Aktiviti Promosi Lain
    1. Selain itu, entiti dalam Kumpulan Affin Hwang mungkin menghubungi anda mengenai produk, perkhidmatan dan tawaran, yang kami percaya menarik kepada anda atau memberi manfaat kewangan kepada anda.
    2. Anda boleh memberitahu kami pada bila-bila masa jika anda tidak mahu menerima komunikasi pemasaran daripada kami atau daripada mana-mana entiti dalam Kumpulan Affin Hwang dengan memberitahu pegawai cawangan atau pegawai relevan yang mengendalikan akaun/fasiliti. Arahan bertulis terbaru anda kepada kami akan diguna pakai.
    3. Sila ambil perhatian bahawa komunikasi tertentu seperti penyata akaun dan laman web kami mengandungi maklumat lazim yang berkaitan dengan produk dan perkhidmatan yang tidak boleh dikeluarkan tanpa menjejaskan penhantaran/penyediaan perkhidmatan dan/atau produk kami, pengendalian akaun dan/atau fasiliti anda dengan kami, dan/atau bayaran tambahan kepada anda.
    4. Berkenaan pedagang dan rakan kongsi strategik kami, kami hanya akan mendedahkan maklumat peribadi anda (yang tidak termasuk maklumat yang berhubungan dengan akaun anda) kepada pedagang dan rakan kongsi strategik di mana persetujuan nyata anda diterima oleh kami dengan mengisi borang persetujuan yang disediakan di semua cawangan kami, dan tertakluk pada setiap masa kepada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan-peraturan, garis panduan dan/atau kewajipan) berkaitan dengan Kumpulan Affin Hwang.
    6. Sekuriti Maklumat Peribadi Anda
    1. Maklumat anda adalah aset kami dan oleh itu Affin Hwang Asset Management memberikan kepentingan tinggi untuk memastikan sekuriti maklumat peribadi anda. Kami dari masa ke semasa menyemak semula dan melaksanakan langkah keselamatan teknikal dan organisasi yang terkini semasa memproses maklumat peribadi anda.
    2. Pekerja-pekerja Affin Hwang Asset Management adalah dilatih untuk mengendalikan maklumat peribadi dengan selamat dan dengan kesulitan yang ketat, di mana kegagalan membuat demikian mereka akan tertakluk kepada tindakan disiplin.
    3. Kami juga mengenakan pematuhan Notis Privasi ini ke atas agen-agen, pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga, konsultan-konsultan dan penasihat-penasihat professional kami. Ini adalah untuk memastikan bahawa maklumat peribadi anda dijaga daripada kehilangan, penyalahgunaan, perubahan, pendedahan atau kemusnahan tanpa kebenaran dan tidak sengaja.
    7. Pengekalan Maklumat Peribadi
    1. Affin Hwang Asset Management akan mengekalkan maklumat peribadi anda dalam pematuhan Notis Privasi ini dan/atau terma-terma dan syarat-syarat dalam perjanjian(-perjanjian) anda bersama Affin Hwang Asset Management:
      1. untuk tempoh perhubungan anda bersama kami;
      2. untuk tempoh yang mana ia adalah diperlukan untuk melindungi kepentingan-kepentingan Affin Hwang Asset Management dan/atau pelanggan-pelanggan walaupun perhubungan anda bersama kami telah ditamatkan;
      3. apabila dikehendaki oleh undang-undang; dan/atau
      4. apabila dikehendaki oleh dasar-dasar Affin Hwang Asset Management yang relevan.
    8. Apakah Sekiranya Maklumat Yang Dibekalkan Oleh Anda Tidak Lengkap?
    1. Apabila dinyatakan, ia adalah wajib untuk anda membekalkan maklumat peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami. Sekiranya anda menolak untuk membekalkan maklumat peribadi yang wajib diberikan, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan/permintaan anda atau membekalkan atau terus membekalkan anda dengan produk- produk atau perkhidmatan-perkhidmatan kami.
    9. Hak Anda Untuk Mengakses dan Membetulkan Maklumat Peribadi Anda
    Kami akan membantu anda untuk mengakses dan membetulkan maklumat peribadi anda yang dibekalkan kepada kami.

    1. Mengakses Maklumat Peribadi Anda
      1. Anda boleh mengakses maklumat peribadi anda dalam milikan Affin Hwang Asset Management dengan membuat suatu permintaan bertulis kepada pegawai yang mengendalikan akaun dan/atau pegawai kaunter hadapan, tertakluk kepada bayaran fi pemprosesan yang relevan. Kami akan menggunakan segala usaha yang munasabah untuk membekalkan kepada anda sesalinan maklumat peribadi yang diminta dalam masa 21 hari daripada penerimaan permintaan anda yang lengkap dan fi pemprosesan.
      2. Sila ambil perhatian bahawa Affin Hwang Asset Management mungkin perlu menahan maklumat peribadi anda dalam keadaan yang tertentu, sebagai contoh apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda atau di mana maklumat yang diminta adalah suatu sifat perdagangan yang sulit atau dalam keadaan di mana kami menerima permintaan berulang-ulang untuk maklumat yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan memaklumkan anda sebab mengapa kami tidak dapat memenuhi permintaan anda.
    2. Membetulkan / Mengemaskini Maklumat Peribadi Anda
      1. Di mana maklumat peribadi yang dipegang oleh kami adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau apabila relevan, bukan terkini, anda boleh membuat permintaan untuk membetulkan maklumat peribadi anda tersebut.
      2. Anda juga boleh membantu kami untuk mengekalkan maklumat peribadi anda (seperti alamat surat-menyurat semasa anda) terkini, untuk membolehkan kami berkhidmat untuk anda dengan lebih baik.
      3. Kami akan menggunakan segala usaha yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda untuk membetulkan / mengemaskini maklumat peribadi anda dalam masa 21 hari daripada penerimaan permintaan bertulis anda.
      4. Sila ambil perhatian bahawa Affin Hwang Asset Management mempunyai budi bicara sama ada untuk membenarkan permintaan pembetulan / pengemaskinian anda atau boleh meminta keterangan dokumen lanjut berkenaan dengan maklumat baru tersebut untuk mengelakkan fraud dan ketidaktepatan.
    3. Pelaksanaan Pilihan-Pilihan Anda Berkenaan Dengan Pendedahan dan Penggunaan Maklumat Peribadi Anda
      Tertakluk kepada hak-hak dan kewajipan-kewajipan perjanjian kami di bawah undang-undang dan peraturan- peraturan yang relevan, anda boleh melaksanakan pilihan anda berkenaan dengan pendedahan, pengekalan dan penggunaan maklumat peribadi anda. Sekiranya anda ingin membuat demikian, sila hubungi pegawai yang relevan yang mengendalikan akaun atau menangani pertanyaan-pertanyaan atau aduan-aduan anda kepada Pegawai Privasi kami yang mana butir-butir adalah diberikan dalam klausa 9.4 di bawah.

      Sekiranya anda tidak ingin menerima bahan-bahan pemasaran/pengiklanan/promosi daripada kami, anda mempunyai hak untuk meminta kami untuk berhenti menghubungi anda atau menghantar bahan-bahan pemasaran/pengiklanan/promosi. Permintaan demikian boleh dibuat melalui emel kepada orang hubungan yang dilantik di bawah.
    4. Pertanyaan-pertanyaan atau Aduan-aduan
      Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, kerisauan atau aduan berkenaan dengan Notis Privasi ini atau bagaimana kami menguruskan maklumat peribadi anda, sila hubungi kami di:
      Orang Hubungan yang Dilantik Pegawai Privasi
      Alamat Surat-Menyurat: Tingkat Bawah, Menara Boustead, 69, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur.
      Tel No. / Fax No.: +603-21166000
      Alamat Emel: [email protected]
    10. Penyemakan Semula Notis Privasi
    Notis Privasi kami mungkin disemak semula dari masa ke semasa. Apabila Notis Privasi ini disemak semula, Notis Privasi yang disemak semula tersebut akan dipaparkan pada laman web kami affinhwangam.com dan/atau dimaklumkan kepada anda melalui cara komunikasi yang lain yang dianggap sesuai oleh kami. Sekiranya anda terus menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan/produk-produk kami, anda akan dianggap telah bersetuju kepada perubahan tersebut.


Hello, I'm Nadia. How may I help you?
Talk to Nadia
Close
Not sure what to ask? Try these.
  1. I forgot my i-Access password.
  2. How to perform redemption?
  3. What is the minimum amount to open an investment account?
  4. Checklist for deceased redemption.
  5. What is the best fund for me?
<  Slide to cancel
I'm listening ...
Click to stop recording

Copyright © 2020 Affin Hwang Asset Management Bhd
TENG CHEE WAI

Managing Director
Teng Chee Wai is the founder of Affin Hwang Asset Management Berhad (Affin Hwang AM). Over the past decade, he has built the Company to be the fastest growing and only independent investment management house in Malaysia’s top three, with an excess of RM47 billion in assets under management as at 31 December 2018.​

​In his capacity as Managing Director / Executive Director, Teng manages the overall business and strategic direction as well as the management of the investment team. His hands-on approach sees him actively involved in investments, product development and marketing. Teng’s critical leadership and regular participation in reviewing and assessing strategies and performance has been pivotal in allowing the Company to successfully navigate the economically turbulent decade.

Teng’s investment management experience spans more than 20 years, and his key area of expertise is in managing absolute return mandates for insurance assets and investment-linked funds in both Singapore and Malaysia. Prior to his current appointments, he was the Assistant General Manager (Investment) of Overseas Assurance Corporation (OAC) and was responsible for the investment function of the Group Overseas Assurance Corporation Ltd.​

​Teng began his career in the financial industry as an Investment Manager with NTUC Income, Singapore. He is a Bachelor of Science graduate from the National University of Singapore and has a Post-Graduate Diploma in Actuarial Studies from City University in London.
Ooops!
Generic Popup